Kursas vasaras vidusskolas 2017.g. noslēgums

Vašingtona pavalstī šī bija viskarstākā, sausāka vasara jebkad. Britu Kolumbijā dega meži, vējš dūmus nesa tālu uz dienvidiem un dienas arī šeit bija dūmakainas. Rietumkrasta Latviešu vasaras vidusskolas Kursas 42. mācību gada noslēgums notika 5. augustā un laimīgā kārtā šī diena nebija pārāk karsta, un gaiss samērā tīrs. Kursā šogad mācījas 18 jaunieši no dažādām vietām ASV un Kanādā, kā arī divi no Latvijas. Noslēguma dienā skolēnu vecāki, radi un draugi pulcējās Izglītības centra lielajā zālē uz tradicionālo noslēguma programmu, kuŗu jau gadiem sagatavo dziedāšanas skolotāja Maija Riekstiņa, šogad ar tautas deju skolotājas no Latvijas Baibas Miķelsones palīdzību.

Izlaidumu ar īsu svētbrīdi atklāja Kursas ticības mācības skolotāja prāveste Daira Cilne. Pēkšņi priecīgi skolēni, audzinātāji un direktrise Indra Ekmane, visi ģērbušies krāšņos tautas tērpos, uznāca zāles priekšā.  Maija Riekstiņa, uzveduma ,,Saule un Mēness” autore pie klavierām uzsāka ,,Lec saulīte rītā agri”, ko dziedāja visi uznācēji, ieskaitot pašu direktrisi. Sekoja deja ,,Visapkārt saule tek,” Baibas Miķelsones choreogrāfēta. Tika skandētas dainas: ,,Iebrauca saulīte ābeļu dārzā, deviņi ratiņi, simts kumeliņi”.  Tad dziesmu virkne:  ,,Saule savu pūru veda”, ,,Spīdi nu saulīte ābeļu dārzā”, ,,Ģērbies saule sidrabota”. Meiteņu ansamblis dziedāja ,,Nāc Dieviņi, nāc Laimiņa”. Savkārt zēnu ansamblis skanīgi nodziedāja ,,Šķērsu dienu saule tek”. Sekoja deja ,,Saules meita jostu auda”, Baibas Miķelsones choreogrāfija.   Saulīte tika cildināta gan ar dziesmām, gan dejām no uzlēkšanas līdz norietēšanai.  Audzinātāji un darbinieki braši nodejoja Jāņa Ērgļa choreogrāfētu ,,Man deviņi bāleliņi”.

Pēc saules daudzināšanas tika apdziedāts mēness: ,,Aiz kalniņa mēnestiņis”, ,,Brīnumaina mēness nakts”.  Nobeigumā jaunieši ar dziļu izjūtu nodziedāja vareno ,,Saule, Pērkons, Daugava”. Uzvedumums priecīgs, dejas solis viegls un raits….Četrās nedēļās tik daudz panākts – ak prieks un jaunība! Ikkatrs pielicis roku, kur vien vajadzīgs, viena saticīga, mīļa Kursas ģimene. Sekoja sirsnīga publikas atsauksme ar skaļiem un ilgiem applausiem.

Pēc uzveduma Kursas direktrise Indra Ekmane, kas jūnijā ieguva doktora grādu Vašingtonas universitātē, apsveica Kursas audzēkņus un pateicās skolotājiem un citiem darbiniekiem par labi veikto darbu. Ar prieku viņa paziņoja, ka pirmā un pedēja skolas nedēļā audzēkņi rakstīja ALAs Izglītības nozares Valodas līmeņa pārbaudījumu A1 vai B1 līmeņos un četru nedēļu laikā skolēnu rezultāti pacēlās par 28 punktiem (caurmērā). Indra lepojās ar to, ko jaunieši paveikuši, ne tikai klasēs bet arī personīgi. Viņa priecājās, ka šogad Kursā nebija absolventu, jo ļoti cer, ka visi jaunieši atgriezīsies nākamgad, lai turpinātu mācības un kopā svinētu Latvijas simtgadi Kursā -,,mūsu mazā Latvijā”. Direktore pateicās visiem Kursas labvēļiem un atbalstītājiem, tostarp Latvijas Republikas Sabiedrības integrācijas fondam, Latviešu valodas aģentūrai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Amerikas latviešu apvienībai, Latviešu biedrībai Vašingtona štatā, Oregonas latviešu biedrībai, Sietlas Latviešu ev. lut. draudzei, Daugavas vanagiem, Printful un citiem.

Pēc  direktrises uzrunas sekoja apsveikumi, liecību izsniegšana un iepazīstināšana ar Kursas skolotājiem audzinātājiem un citiem darbiniekiem. Indra īpaši pateicās divām jaunām skolotājām no Latvijas, Leldai Svenšai, kas macīja latviešu valodu, un Baibai Miķelsonei, kas apmācīja tautas dejas. Noslēgumā visi kopā nodziedāja Kursas atvadu dziesmu ,,Rudens vēji”. Pēc programmas kursieši un viesi pulcējās karoga laukumā, jaunieši nolaida karogu, un rokās sadevušies klātesošie nodziedāja ,,Daugav’ abas malas” un ,,Pūt vējiņi”. Pirms atvadīšanās apmeklētājiem vēl bija iespēja pakavēties kopējās pusdienās, apskatīt skolēnu mākslas darbus un pārrunāt skaisto, bagāto noslēguma rītu. Uz tikšanos nākamgad!

No Latviešu biedrības Vašingtona štatā apkārtraksta “Informācija.”
IM un JCJ