Kursas 2021.g. atklāšana

Direktores atklāšanas runa

Dārgie Kursas skolēni, skolotāji, darbinieki un atbalstītāji — Kursas saime — Sveiks, sveiks, sveiks, Kursā!

Mani sauc Indra Ekmane, es esmu Kursas direktore. Man ir neizsakāmi liels prieks Jūs visus šodien sveikt tieši šeit — Rietumkrasta latviešu izglītības centrā. Centrs ir vieta, kur mums ir brīvība mācīties un izjust mūsu latvisko tautisko mantojumu — kultūru, valodu un vēsturi. Latviešiem, kā tautai, ir īpaši svarīgs viņu zemes gabaliņš, kur augt un zelt. Tāpēc mums ir svarīgi pieminēt, un aicinu Jūs atcerēties, ka mēs šodien stāvām uz Salish cilts zemes.

Šī ir vieta pēc kuras esam ilgojušies divus garus gadus. Cik jauki ir redzēt Jūs tik kuplā, kuplā skaitā — un trijās dimensijās, ne vien uz ekrāna! Protams, covid-19 vīruss ir daudz ko mainījis mūsu pasaulē. Tā ietekmi mēs sajutīsim arī Kursā. Dažas lietas varbūt nebūs tieši tā kā agrāk. Bet ar jauniem izaicinājumiem nāk jaunas iespējas, un domāju, ka mūsu vislielākais prieks ir par iespēju pavadīt laiku kopā latviskā gaisotnē šovasar.

Es savas gaitas kā Kursas direktore iesāku 2016.g. — atdzimšanas gadā kad no tuvuma un tāluma savācām vien 12 skolēnus. Šovasar, pēc gada karantīnā un aiz ekrāniem, Kursā piedalīsies 28 skolēni.

Man ir prieks, ka varu nobeigt savu posmu kā Kursas direktore šajā jaunājā atdzimšanas gadā kopā ar jums visiem, un it īpaši ar mūsu absolventiem. Tas man — tāpat kā mūsu absolventiem — būs gan rūgts, gan salds. Bet man ir lielas cerības uz Kursas nākotni — to redzu Jūsu sejās. Zinu, ka tā būs spilgta, jautra un ka Kursa turpinās augt un attīstīties. Šī vieta, šī skola, ir nozīmīga daļa no latviešu sabiedrības ASV un Latvijas diasporas izglītības sistēmas, un tā arī turpinās būt, jo ikkatrs no mums ir daļa no Latvijas.

Un kas mēs visi esam? Iepazisimies! Jūsu audzinātāji šogad: Katriāna Zommers, Marika Gulēna-Taube, Valdis Birznieks un Tālivaldis Bērziņš. Audzinātāji ir atbildīgi par Jūsu drošību un izklaidi — lūdzu lai viņu darbs būtu jautrs un patīkams!

Kursas skolotāji un interešu grupu vadītāji: Maija Riekstiņa, mūzikas un folkloras direktore; Viktors Pūpols, vēstures un šaha skolotājs; Melisa Ligure, integrētās valodas skolotāja, kura vadīs Reiņa Vējiņa, Daces Melbārdes, Kristas Braueres un Ilzes Gaigalas — Kursas skolotāju Latvijā — rakstīto programmu; Sara Celms un Ardath Miller, dzīves mācību skolotājas; Vilnis Humeyumtewa, tautas deju skolotājs; Māra Linde, koklēšanas skolotāja; Šelija Ekmane, keramikas skolotāja; Džulieta Farr, mākslas interešu grupa vadītāja; drīzumā arī piebiedrosies Andris Rūtiņš (rotkalšanā), Lolita Krievs (dabas mācības), un Ariāna Ule (tautiskais mantojums).

Par Kursas virtuvi un apkārtni rūpēsies: Deborah Petzal, virtuves vadītāja, Miķelis Kramēns, Bonnie Way, Peter Kraushaar, Jānis Riekstiņš, Aija Reimane, Callahan Farr, Ēriks Zālītis, Ēriks Rauda, un Dzidra Freimane.

Administrācijā kopā ar mani strādā Iveta Āva, ekspluatācijas vadītāja, un Diāna Atvara, administratore.

Vēlamies pateikties arī Dr. Aleksim Mohseni, un Rietumkrasta latviešu izglītības centra valdei.

Paldies Jums visiem par Jūsu laika un talantu ieguldījumu Kursā!

Vēlētos pieminēt Kursas lielatbalstītājus: Amerikas latviešu apvienība — īpaši Izglītības nozares vadītāja Elisa Freimane un priekšsēdis Pēteris Blumbergs; Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija, Latviešu valodas aģentūra, un Valsts izglītības saturas centrs; Daugavas Vanagi Amerikā un Linkolnas DV; Latviešu fonds; Latviešu biedrība Vašingtonas štatā; Sietlas draudze un dāmu komitēja — īpaši Prav. Daira Cilne; Printful, Latvijas pirmais “vienradzis”, no kurienes nāk mūsu stilīgais Kursas apģērbs.

Un protams vēlamies pateikties visu mūsu sabiedrībai — ieskaitot Jūs, bez kura ieguldījuma Kursas nebūtu. Paldies, paldies, paldies!

— Dr. Indra Ekmane, Kursas direkore 2016.-2021.g 

Sveiciens un svētība Kursas atklāšana

Koši, koši, jauki, jauki,
Ka Dievs deva vasariņ’

Mīļā Kursas saime!

Šajā košajā, jaukajā vasarā, Sietlas latviešu draudze un es priecājamies kopā ar
jums—skolniekiem, skolotājiem, audzinātājiem, darbiniekiem! Izsakām pateicību
Kursas direktorei Indrai par viņas neatlaidību un pašaizliedzīgo darbu, gan
pagājušā vasarā organizēto e-Kursu, gan šogad, kad varam no jauna tikties
klātienē.

Cik jauks tas vārdiņš—klātienē! Un šodien, novēlu jums:
–Lai atkalredzēšanas prieks, ko jūtat pāraugtu par dienišķo prieku—būt kopā šajā
skaistajā vietā, ko saucām KURSA!
–Lai sekmētos mācībās—lai jūs dziļāk izjustu savas latviskās saknes!
–Lai jūs baudītu Kursas draudzības garu—tā ir paliekoša vērtība gan skolniekiem,
gan arī skolotājiem! Un, saprotams, audzinātājiem, darbiniekiem un vadītājiem!

Visai Kursas saimei.
–Lai jūs izjustu Dieva svētību– skaistumā, kas ir visapkārt—meža klusumā, ezera
jaukumā. Tautas dziesmās puķītes dzied un mežu gali gavilē—ieklausieties!
Varbūt dzirdēsiet!
–Un—visu beidzot—novēlu Dievpalīgu. Visās lietās! Lai jūs būtu svētīti un
pasargāti. Lai Viņa mīlestība būtu ap jums ik dienas, ik stundas, ik mirkli!

— Sirsnībā, prāv. Daira

Skolas darbību līdzfinansē Latviešu valodas aģentūra no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde”.