2021.g. | Otrā nedēļa Kursā

Sveicieni no Kursas, kur mēs esam pavadījuši jau divas pilnas nedēļas! Otrajā nedēļā daudz ko paspējām: Iemācījāmies dančus un baudījam Kursas muzikantu pavadījumu, iepazināmies ar skolēnu un darbinieku talantiem (un beztalantiem!), un nedēļu beidzām ar Dvīņu vakaru, Kursīno un vienkrāsaino balli.

Dvīņu vakars
Danču vakars

Dzīves mācības klasē pārrunājām jautājumu: Kuras latviešu kultūras daļas vai tradīcijas jums ir svarīgas? Vairums pieminēja latviešu saimi un draudzības, tautas dejas un dziesmas, un protams — latviešu ēdienu. Te var izlasīt Markusa Kalsona atbildi.

Dabas interešu grupā izpētījām Kursas apkārtni, iemācījāmies atpazīt vietējos putnus un to īpašās dziesmas. Lasījām latviešu ticējumus par dzīvniekiem un pilnmēnesi, ko redzējām pirms dažām dienām, piemēram:

“Kad skatās uz pilnu mēnesi, tad jāpaņem tas akmens, kas tai brīdī stāv zem kreisās kājas, un jāpaliek pa nakti pagalvē, tad tanī naktī parādīsies brūtgāns. Bet visu vakaru nedrīkst runāt.” /P. Zeltiņa, Ikšķile/

“Kad skudru pūļos ir daudz caurumi vaļā, tad būs sauss laiks; bet ja caurumi ir aiztaisīti, tad būs lietas. /Zemes Spēks, 1932/

Otrajā nedēļā arī turpinājām veidot šī gada folkloras video projektu. Mūzikas direktores Maijas Riekstiņas vadībā mācāmies par senlatviešu krustabām un ar to saistītajām tradīcijām, dainām un dziesmām. ŠīgadaKursas kori Maija ir augsti slavējusi!

Projekta filmēšana