„KURSA” 2017.gada vasarā

Kursieši dejo “Kiwanis” pankūku brokastu pasākumā Sheltonā.

Šovasar „Kursa” notika no 7.jūlija piektdien līdz 5.augustam sestdien.

„Kursā” mācījās 17 audzēkņu: 11 meitenes un 6 zēni. Divi puiši bija no Latvijas, pārējie no Kanadas un dažādiem ASV novadiem. Divas meitenes – Ella McAuliffe un Aija Reimane ir mūsējās – no Losandželosas. Abas gājušas Losandželosas Latviešu skolā un Rietumkrasta Latviešu bērnu nometnē „Mežotne”.

Pirmās nedēļas aptaujā uz jautājumu „Kāpēc esi atbraukusi uz „Kursu” ?”, Ella, kuŗai ir 14 gadu un mācās pirmo gadu, atbildēja: „Es gribu dejot tautas dejas, labāk iemācīties latviešu valodu un cept pīrāgus.”

Aija Reimane, kuŗai ir 15 gadu un mācās šeit jau otro gadu, rakstīja: „Mans pirmais gads „Kursā” bija tik jautrs, ka es zināju, ka man nākas atgriezties nākamajos gados. Tas, kas man „Kursā” visvairāk patīk, ir „Kursas” cilvēki. Kad es esmu „Kursā”, es redzu visus savus draugus, kuŗus neesmu redzējusi visu gadu. „Kursa” man ir vieta, kur esmu mājās prom no mājām”.

Pēc mācībām vasaras vidusskolā abas meitenes strādās par audzinātājām bērnu nometnē „Mežotne”, kur arī strādās viņu māmiņas Klēra un Dace, kas beigušas „Kursu”, kā arī daudz citu dažādu paaudžu mums pazīstamu absolventu: Daina Reimane, Valdis Birznieks, Kaija Staško, Daira Popalardo, Kristīna Varga, Dzidra Freimane utt.

Zēnus un meitenes vadīja, valdīja un par viņiem gādāja divi audzinātāji: Reinis Reimanis un Laila Reimane (viņi neesot radinieki, nejauša sakritība).

Kad jautāju Lailai, kuŗa arī pati mācījās un beidza „Kursu”, kāpēc viņa šovasar nolēma strādāt par audzinātāju, kas nav no vieglajiem darbiem, viņa pastāstīja sekojošo.

„Es šogad strādāju „Kursā” par audzinātāju, jo gribēju palīdzēt jauniešiem uzlabot viņu latviešu valodu un stiprināt viņu saites ar latviešu kultūru. Es esmu ļoti lepna par visu, ko viņi iemācījās šovasar. Man bija daudz prieka strādāt „Kursā” un atdot citiem to, kas man bija dots, kad es biju „Kursas” audzēkne”.

Jau otro gadu Latviešu vasaras vidusskolas „Kursa” direktrise, skolotāja un dvēsele ir jaunā profesore, „Kursas” absolvente Indra Ekmane. Visu to labo cilvēku saimē, kas šo vasaras vidusskolu ir dibinājuši, vadījuši, atdevuši tai daļu savas sirds un dzīves, Indra ieņem godpilnu vietu. Indra ir „Kursā” mācījusies, to beigusi, tur iesvētījusies, strādājusi par audzinātāju, skolotāju, tagad pārņēmusi tās vadību, kas ir pilna laika darbs. Viņa arī mācīja literātūru un stikla mākslu.

Latvijas vēsturi un šachu mācija Viktors Petzal-Pūpols, WA, ASV, latviešu valodu – Lelda Svenča no Latvijas, literātūru – Inguna Galviņa no Losandželosas, ASV, dziedāšanu un veidoja uzvedumu– Maija Riekstiņa, WA, ASV, ētiku – Daira Cilne, WA, ASV, folkloru un rotkalšanu – Andris Rūtiņš, MD, ASV, rokdarbus un latvisko virtuvi – Maija Atvara, WA, ASV, podniecību – Gundega Šnepste no Aļaskas, fotografiju, izdeva „Kripatiņas” un Gada grāmatu – Emīlija Šteinblūma, OR, ASV, tautas dejas – Baiba Miķelsone no Latvijas. Administrātore bija Iveta Āva, WA, ASV. Galvenā saimniece – Dzidra Freimane no Losandželosas, ASV. Saimniecībā palīdzēja pagājušā gada absolventi: Marga Galiņa, Ella Lutere, Aleks Brainerd.

Parastā „Kursas” diena sākās ar Latvijas karoga uzvilkšanu dziedot Latvijas Himnu vai Kursas dziesmu, brokastīm, dziedāšanu un mācību stundām. Pie karoga katrai dienai tika izvēlēta mīkla, kas audzēkņiem bija jāuzmin, un dienas sakāmvārds.

„Kursas” programma tiek veidota tā, lai audzēkņiem būtu vairāk iespēju iepazīties ar latviešu valodu, kultūru, vēsturi un ētiku. Mācības notiek gan kopīgi, gan sadalītiem pēc valodas spējām. Mācību pirmā dienā un beigās audzēkņi lika latviešu valodas līmeņa eksāmenus. Priecājāmies redzot, cik ļoti šo četru nedēļu laikā uzlabojās audzēkņu latviešu valodas lasīšanas un izpratnes spējas, papildinājās vārdu krājums.

Pēc pusdienām jaunieši darbojās rotkalšanas, stikla mākslas, rokdarbu, podniecības , šacha, fotografijas, „Kripatiņu” un Gada grāmatas interešu grupās. Spēlēja dažādas sporta spēles: futbolu, volejbolu, basketbolu, tautasbumbu, galda tenisu, novusu; peldējās mūsu Izglītības centra lieliskajā baseinā. Dejoja tautas dejas. Izbaudīja brīvo laiku, ja nebija jāatstrādā kāds „sods!”

Pēc vakariņām bija mācību stunda, lai varētu izdarīt stundu laikā uzdotos mājas darbus, sameklēt dzjejoļus nākamajam dzejas vakaram, kas notika katru ceturtdienas vakaru par citu tēmu. Mācību stundai sekoja vakara nodarbības. Piemēram, talantu vakari, karoga zagšana, ugunskura vakari, polkas maratons, rotaļu vakari, Kazīno vakars, dažādas spēles, lai vingrinātu domāšanu un asu prātu. Dienas beigās Kursas saime izveidoja apli un, sadodoties rokās, nodziedāja vakardziesmu „Pūt, vējiņi!”

Piektdienas vakaros bija tēmatiskas īpašās vai svinīgās vakariņas. Sestdienās mācību stundas notika tādos gadījumos, ja kādā nedēļas dienā audzēkņi bija devušies izbraukumā. Sestdienas vakaros – ballītes. Svētdienās varēja ilgāk pagulēt, sakārtot istabas, izmazgāt veļu, peldēties, spēlēt kādas spēles, vai vienkārši baudīt skaisto dabu. Vakaros bija dievkalpojums un svecīšu vakars, ko vadīja mācītāja Daira Cilne, kas beidzās svecīšu gaismā dziedot „Saulīt’ vēlu vakarā”.

Lai tuvāk iepazītu Olimpijas skaisto dabu: varenos kalnus, mežus, ūdeņus, devāmies divos izbraukumos. Arī piedalījāmies gadskārtējās Kivanī kluba rīkotajās pankūku brokastīs, kur Kursas audzēkņi dalībniekus iepazīstināja ar Latviešu tautas dziesmām, dejām un rotaļām, Maijas Riekstiņas un Baibas Miķelsones vadībā.

Kursas audzēkņi un skolotāji arī izšuva Kursas zīmi – Kurzemes saulīti un zem tās citas rakstu zīmes un nosūtīja savu ielāpiņu kopējai stāstu segai uz Latviju.

Par skaisto, sirsnīgo ASV Rietumkrasta Latviešu vidusskolas „Kursa” nobeiguma uzvedumu, kas bija veltīts mūsu mātei Saulei, var izlasīt laikrakstā „Laiks”.

Pēc uzveduma visu „Kursas” saimi sagaidīja vienreizējs pārsteigums – uz mazdēla Elmāra Āboliņa izlaidumu bija atbraukusi vecmāmiņa, kopā ar meitu, no Latvijas. Viņa bija uzaudusi katram grāmatzīmīti ar viņa vārdu un pasniedza kopā ar kartīti no Latvijas.

Visi šī gada audzēkņi mācījās sekmīgi savās klases un tika pārcelti uz nākamo. Esam priecīgi, ka šogad nebija beidzēju un nākamgad atkal visi varēsim satikties.

Šogad „Kursas” mācību programmu financiāli atbalstīja: Sabiedrības Integrācijas Fonds – no Latvijas Valsts budžeta līdzekļiem, „Printful”, ALJA, ALA, Daugavas Vanagi ASV un, protams, mūsu vietējās Latviešu biedrības, draudzes, DV apvienības un citas organizācijas, kas piešķir jauniešiem stipendijas.

Inguna Galviņa, „Kursas” skolotāja