Pirmā nedēļa Kursā

Kursas vasaras vidusskolas 42. mācību gads sākās 9. jūlijā saulainā dienā Rietumkrasta latviešu izglītības centrā Šeltonā, Vašingtonā. KVV dod jauniešiem no 13 līdz 18 gadiem iespēju turpināt vai iesākt savu latvisko izglītību neatkarīgi no iepriekšējām valodas zināšanām. Šogad Kursā lepojamies ar to, ka ne tikai ir atgriezušies visi jaunieši no iepriekšējā gada (kad Kursa atsākās), bet arī ka vēl 10 jaunieši ir nākuši klāt. Kaut Kursa tiek dēvēta par Rietumkrasta latviešu vidusskolu, šeit mācās ne tikai jaunieši no Vašingtonas, Oregonas un Kalifornijas, bet arī no Minesotas, Merilendas, Iovas, Kanādas un pat no Latvijas, no kurienes divi jaunieši ir atbraukuši mācīties Kursā jau otro gadu. Arī skolotāji šogad ir atbraukuši no Kalifornijas, Aļaskas, Merilendes, Oregonas, Vašingtonas un Latvijas. Kopā veidojam ciešu, jauku saimi. Priecājamies, ka arī jaunieši, kuriem iepriekš nav bijusi iespēja iekļauties latviešu sabiedrībā, Kursā var iesākt savas latvisko mācību gaitas un attīstīt savu latvietību kopā ar citiem jauniešiem.

Jau pirmajā nedēļā esam paspējuši daudz. Visi skolēni ir izturējuši latviešu valodas prasmes pārbaudes rakstīšanā, lasīšanā, runāšanā un saprašanā. Esam iesākuši mācību stundas (valoda, literatūra, vēsture, ticības mācība un folklora), kur skolēni sadalīti pēc latviešu valodas zināšānām. Jau esam iepazinušies ar dažiem spilgtiem latviešu autoriem, tā skaitā Vizma Belševica un Imants Ziedonis. Balsis un kājas arī kustās, lai gatavotos izlaiduma programmi — tēma “Saule un mēness.” Pat esam paspējuši aizbraukt līdz jūrai, kur pavadījām jauku dienu.

Kāpēc jaunieši ir atbraukuši uz Kursu? Viņi stāsti savos vārdos.

Ella (14, Kalifornija): “Es gribu dejot tautas dejas, labāk iemācīties latviešu valodu, un cept pīrāgus.”

Elmārs (17, Rīga): “Es gribu atsvaidzināt savas tautas deju prasmes, iemācīties latviskās rotas kalt, un palīdzēt pārējiem jauniešiem iemācīties runāt latviski. Es esmu Kursā, jo šeit var ļoti labi pavadīt laiku.”

Roland (17, Portlande): “Es gribu iemācīties jaunus vārdus un tautas dejas, mācīties par Latvijas vēsturi, un satikt vecus draugus.”

Zippa (13, Minnesota): “Es esmu Kursā, jo Kursā ir forši! Es varu mācīties latviešu valodu, mūziku un kultūru. Es Kursā gribu satikt jaunus draugus un iemācīties jaunas dziesmas.”